{{ section.name }} Support

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support
Søk etter destinasjoner, aktiviteter, opplevelsesreiser, reiseforslag, etc...

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Finner du fortsatt ikke det du leter etter?

Ta kontakt med oss, så får du hjelp av en av våre reisespesialister.

Martins master i utlandet ble en tankevekker

Martins master i utlandet ble en tankevekker | KILROY

Storebror har alltid rett?

Martins drøm om å reise til Australia startet lenge før han begynte på universitetet i Norge. Broren hans studerte også på et universitet og plutselig var det en jente som tok han med storm. En ting førte til det andre og så skulle det arrangeres et bryllup i Australia.

Det hele startet med et bryllup

"Det startet faktisk tilbake i 2008. Broren min møtte en jente, som nå er hans australske kone som gjorde at jeg dro ned for å bli med på bryllupet i 2018. Etter å ha vært her bestemte jeg meg for å ta en master. Jeg hadde det i tankene at jeg ville studere her, så jeg begynte å planlegge og tilrettelegge alt hjemmefra.

Jeg så på mange forskjellige universiteter, men et av hovedkriteriene mine var at det skulle ligge i nærheten av familien min her, sånn at jeg ikke måtte reise i flere timer for å besøke dem. For det andre, så måtte universitetet tilby de fagene jeg ønsket og Griffith var faktisk det eneste universitetet i området som hadde en mastergrad i HR".

Tøft å si farvel, men en god start i Brisbane

Fordi denne avgjørelsen var noe som Martin hadde sett for seg en god stund ,så begynte han tidlig å diskutere flyttingen med familie og venner. Som han sier;

«Jeg begynte å fortelle venner og familie om dette noen år i forveien, for å forberede dem på at jeg ønsket å flytte utenlands, sånn at det ikke skulle komme som ett sjokk. Det var spesielt vanskelig for foreldrene mine, som jeg har et godt forhold til».

Men med avgjørelsen tatt og baggen pakket, så satte Martin seg ombord i flyet som skulle ta han til den andre siden av kloden, der brorens bryllup og en master ventet på han. Og han fikk en god start.

«Vel, først og fremst så bodde jeg på campus som jeg også tror er viktig i starten. I begynnelsen av hvert semester så holder Griffith en to-ukers orienteringsuke, som gjør at du blir godt kjent med alt du trenger å vite om campus og livet på universitetet. Det er et ganske stort arrangement som gjør at studentene føler seg velkomne og gjør at du møter nye mennesker og får skaffet deg bekjentskaper. I tillegg, så er det en organisasjon kalt SRC som lager ekstra events for studentene, som for eksempel en tur til stranden eller andre utflukter. Alle kan bli med, uansett om du er lokal eller en internasjonal student. Det er en utrolig fin måte å møte nye venner på, syns jeg i hvert fall».

Hverdagen i Brisbane

Det første Martin ville sikre seg var en god daglige rutine som gjorde at han kunne studere, men også ha nok av fritid til å gjøre det han ville.

«Hverdagen min endret seg ganske mye som følge av pandemien, men før det så valgte jeg mine egne timer som gjorde at jeg kun måtte være på skolen mandag til onsdag -da ble det langhelg for meg. Jeg prøvde å ha en hverdagsrutine som gjorde at studerte frem til fredag og hadde fritid hver dag fra klokken seks på kvelden - og helgene selvfølgelig. I helgene så handlet alt om å dra på stranden og dra på byen og sånt".

I tillegg til å skaffe seg en god døgnrytme, så måtte Martin bli vant til et helt nytt miljø og hverdag enn hva han var vant til hjemme.

«Vel, det var jo veldig varmt! Det er kanskje det første jeg vil nevne. Og for det andre så er konseptet «studere» veldig annerledes her enn hjemme – men til det positive. Selv om jeg studerte på andre siden av verden på et annet språk enn morsmålet mitt, så føler jeg at jeg har lært mye mer her enn hva jeg gjorde på min bachelor i Norge.

Først fordi at i Norge så har vi kun en eksamen i slutten av semesteret hvor du skal huske hele pensum, men i Australia så er dette delt opp i tre deler. Da får du en oppgave, en presentasjon og en eksamen til slutt. Bommer du på en av de tre delene, så betyr det ikke så mye for den endelige karakteren din – fordi de to andre delene også teller.

Det føles også som om lærerne eller professorene er mer gira på jobben. De hadde en utrolig fin måte å lære bort på og det virker for meg som om det er større konkurranse på jobbene som gjør at de som får jobben gjør en vanvittig bra jobb".

Hvordan ser fritiden din ut i Australia?

Det er kanskje det folk flest har i tankene når de skal vurdere å studere utenlands. En del av det er selvfølgelig studiene, men den andre siden er det sosiale og alt du kan oppleve. Ifølge Martin så er Brisbane det ultimate stedet for begge deler!

«Det er så annerledes enn hjemme og jeg la veldig merke til det etter at jeg flyttet hit. Australiere er så mye er åpne enn hjemme og da blir det veldig mye lettere å starte en samtale.

En annen ting er at det er så mye å se og oppleve i Australia. Spesielt i løpet av de første månedene mine her så reise jeg av gårde på masse forskjellige turer. Alt var så nytt og spennende, og jeg ville oppleve alt. Jeg kjøpte meg faktisk en egen bil for å kunne reise når jeg ville med vennene mine. Som jeg sa, så dro vi til forskjellige strender, dro på fotturer og utforsket områdene rundt Brisbane".

«Jeg husker spesielt en opplevelse helt i starten, før jeg ble skikkelig venner med alle i gruppen jeg hang med. Vi hadde kjent hverandre i en veldig kort periode, men snakket om å finne på noe sammen, så jeg satte opp en Facebook-gruppe for alle som kunne være interesserte. Jeg foreslo en nasjonalpark-tur som jeg hadde planlagt å ta. Det viste seg at alle hadde lyst til å bli med og vi bruker fortsatt den samme gruppen for å planlegge nye turer. Det var starten på en gruppe som fortsatt finner på nye og spennende ting. De fleste i gruppen er faktisk fortsatt igjen i Australia, så vi planlegger alltid noe nytt".

Et sosialt liv og hvordan kultur gjør en forskjell

Martin beskriver seg selv som en ekstremt utadvendt type som elsker å møte nye mennesker og snakke med alle. Men selv om dette er utgangspunktet ditt, så kan det å starte samtaler og kommunisere være vanskelig om du ikke deler den samme kulturelle forståelsen:

«Jeg har innsett at hjemme så har vi en tendens til å være litt kresne på hvem vi velger å tilbringe tid sammen med, men i Australia så har de et helt annet syn på det. Her nede så pleier man å klemme hverandre etter å kun og møtt noen en gang, mens hjemme så holder vi mye lenger avstand til nye mennesker. Jeg har faktisk begynt å tilpasse meg her nede, jeg har faktisk blitt en «hugger».

En annen ting jeg erfarte her var at en persons sosiale kultur påvirker den sosiale oppførselen. I noen kulturer så starter man ikke en samtale uten å bli spurt, men andre gjør det i mye større grad – det avhenger virkelig av hvor du er fra og hva du er oppvokst med. Det var en tankevekker for meg nå som jeg har engasjert meg med mennesker fra hele verden - du lærer deg virkelig å navigere i kommunikasjonen. Folk elsker å prate og bli kjent, men alle gjør det på veldig forskjellige måter».

Ferdig med studiene og starten på jobbjakten

Martin ble ferdig med studiene sine på Griffith, men i stedet for å dra hjem så valgte han å bli værende. En jobb innen HR var drømmen og ikke lenge etter fikk han en lærlingplass hos et pakkeselskap.

«Ut ifra min erfaring så er det vanskelig å finne seg en relevant jobb etter studiene. Jeg søkte på MANGE jobber innenfor HR, men det fleste stillingene krevde erfaring og det har man jo ikke som nylig ferdigutdannet. Men etter å ha brukt tre måneder som lærling innenfor HR så skjønte jeg hvorfor de krever erfaring. Det jeg lærte på studiene er viktig og bra, men det var så mye annet som jeg ikke lærte på skolen som ble nødvendig i jobben. De hadde dessverre ikke noen ledige stillinger innenfor HR da lærlingperioden min var over, så derfor jobber jeg nå med sortering av pakker inntil videre.»

En tøff avgjørelse om fremtiden

Hva skjer nå? Det er noe vi alle har stilt oss selv innimellom og det er ikke noe annerledes for Martin. Fremtiden er fortsatt litt «oppe i luften» men som han sier;

«Vel, fremtiden min er noe jeg har tenkt mye på de siste seks månedene. Jeg er litt delt, jeg vil dra hjem, men jeg vil også bli værende i Australia. Jeg tror nok at jeg ender opp med å reise hjem – jeg har ikke lyst til å bo langt borte fra foreldrene mine for alltid heller. Det er hovedårsaken til hvorfor jeg vurderer å reise hjem. Foreldrene mine har faktisk snakket om å pensjonere seg om fem år for å dele tiden sin mellom Norge og Australia – så det gir meg en gyllen mulighet til å komme tilbake. På samme tid så kan jeg også vente og bli her nede imellomtiden. Det er fortsatt ikke noe jeg har bestemt meg for. En ting jeg vet helt sikkert, er at jeg ikke er ferdig med utlandet og alt jeg opplever her.»

Vil du skape dine egne minner i utlandet?

Drømmer du om et studieeventyr som Martin? Uansett om det er Australia, USA, Canada eller noe annet sted, så kan vi hjelpe deg med å realisere den drømmen. Snakk med ved å trykke på knappen nedenfor - så guider vi deg i riktig retning. 

Jeg vil vite mer!

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oops - Siden du prøver å nå er ikke tilgjengelig eller har blitt flyttet. Vi håper du finner det du leter etter her i stedet...