Tilbake til den grønne øya med effektive solkomfyrer på Madagaskar
For å bidra til å redusere CO₂-utslipp og bremse den raske avskogingen på Madagaskar, støtter myclimate produksjon og distribusjon av effektive kokeovner og solkomfyrer. Prosjektet inkluderer også miljøopplæring for skolebarn om klimavennlig matlaging, samt gjenplanting av skog, med ett tre plantet for hver distribuerte komfyr.
Nullutslippsprosjektet med solkomfyrer
Vår partner myclimate har inngått samarbeid med den sveitsisk-madagaskiske organisasjonen ADES (Association pour le Développement de l'Énergie Solaire). ADES har produsert solkomfyrer på Madagaskar siden 2002 og solgt dem til redusert pris til lokale husholdninger. Siden 2010 har prosjektet utvidet sine aktiviteter til hele øya, og inkludert også effektive kokeovner som perfekt kompletterer bruken av solkomfyrer når solen ikke skinner.
I dag tilbyr ADES en portefølje på ni forskjellige modeller av solkomfyrer og effektive kokeovner, både for husholdninger og for institusjonelle og kommersielle kunder som skoler, barnehjem og sykehus. Prosjektet driver produksjons- og distribusjonssentre over hele øya for å betjene kunder på Madagaskar. Siden 2017 har en lastebil vært i drift som et mobilt promotering- og informasjonssenter, hovedsakelig i rurale områder i nord på Madagaskar.
Miljøopplæringsprogrammet
ADES arrangerer ulike aktiviteter for å øke lokal bevissthet om miljøvern, helse, sunn ernæring og energieffektiv matlaging. Gjennom et innovativt miljøopplæringsprogram får skolebarn og lærere nærkontakt med den lokale floraen og faunaen, samtidig som de motiveres til å handle på en miljøvennlig måte.
De klimavennlige komfyrene sparer opptil 50 % av kull- eller vedforbruket, noe som gir verdifulle økonomiske besparelser eller tidsbesparelser for husholdningen, samt mindre behov for å samle ved. Spesielt kvinner og barn drar nytte av solkomfyrer uten utslipp eller renere forbrenning i effektive komfyrer, fordi de eksponeres mindre for røyk under matlaging.
Distribusjon av effektive og solbaserte kokeovner er et effektivt tiltak mot den raskt pågående avskogingen på Madagaskar og bidrar til å redusere CO₂-utslipp fra bruk av ikke-fornybar biomasse. I tillegg finansierer ADES ett tre til gjenplanting hver gang en komfyr blir solgt.
"My grandmother says, Madagascar used to be a green Island. Today, it is a red island. Bestemoren min sier at Madagaskar pleide å være en grønn øy. I dag er den en rød øy. "
Kontinuerlige tekniske forbedringer
Solkomfyrene er ideelle for å tilberede tradisjonell madagaskisk mat som ris, mais, maniok, kjøttsuppe eller kylling. Denne nye måten å lage mat på krever imidlertid en endring i matlagingsvanene. Derfor gjennomfører ADES spesialopplæring og bevisstgjøringsprogrammer for å sikre riktig og praktisk bruk av solkomfyrteknologien.
Siden 2017 har biomasse, i stedet for ved, blitt brukt til å fyre forbrenningskamrene. Disse såkalte artemisia-brikettene er én meter lange, veier 10 kilo og lages av restbiomassen fra produksjonen av antimalariamedisiner. Sammen med innføringen av en semi-industriell produksjon kan de energieffektive komfyrene ikke bare produseres mer klimavennlig, men også mer effektivt og med bedre kvalitet.
