Penger og kontanter i utlandet
Hvordan skal du egentlig løse det med penger når du er ute på reise? Hvor mye kontanter bør du ta med meg deg? Lønner det seg å veksle inn penger før du reiser? Vi har svarene!
Våre tips for penger og kontanter i utlandet
Når du reiser rundt som backpacker skal du selvfølgelig ikke gå rundt med kontanter som skal dekke 6-12 måneder med reising. Det behøver du heller ikke, for de fleste normale betalingskort fungerer heldigvis på de aller fleste stedene i verden. Faktisk er kort å foretrekke sammenlignet med kontanter, da det stort sett lønner seg å betale med kort der du har muligheten til det. Avhengig av hvilken type bankkort du har, kan det nemlig komme til å koste deg dyrt dersom du blir nødt til å ta ut penger i minibanken hver dag. De fleste banker tar nemlig både et ekstraavgift for uttak og en prosentandel av uttaksbeløpet i gebyr.
Veksle før avreise eller ta ut penger når du har kommet fram?
Selv om det lønner seg å betale med kort i utlandet, bør du alltid ha noen kontanter på deg, da det ikke er alle steder som aksepterer kortbetaling. Spørsmålet er derfor; lønner det seg å veksle inn penger på forhånd eller er det bedre å ta ut penger i en minibank når du kommer fram?
Heldigvis er ekspertene klare i sin tale: Vent med å ta ut penger til du kommer fram! Dette gjelder spesielt dersom du reiser til mer eksotiske strøk, men norske banker tar generelt høye gebyrer for å veksle til utenlandsk valuta, så vent til du kommer fram.
Bankkort i utlandet
Ha alltid med deg minimum to typer betalingskort (eks. Visa og Mastercard) på reise. Oppbevar kortene hver for seg, så du har en backup dersom du skulle miste et av dem. Ha også med deg nødnummeret til banken din så du kan få sperret kortet fortest mulig dersom uhellet skulle være ute.
Hva med når jeg skal reise utenfor allfarvei?
Dersom du planlegger å oppholde deg utenfor allfarvei i lengre tid, bør du alltid undersøke hvordan det er med betalingsforholdene dit du skal reise. Enkelte steder kan det nemlig være langt mellom både minibanker og betalingsterminaler. Skal du for eksempel til en liten øy på Samoa eller til et bortgjemt sted i jungelen i Tanzania, kan det være lurt å ta ut en grei slump med kontanter før du kommer fram. Prøv i så fall å tenke deg til hvor mye du har bruk for (til å dekke både mat, drikke, suvenirer etc.) og ha eventuelt en plan for hvordan du skal komme deg til en minibank dersom det skulle bli helt krise.
Hva gjør man i et nødstilfelle?
Det kan være en god idé å ha med seg noen US Dollar i sekken dersom det skulle oppstå et nødstilfelle. Dollar fungerer som betaling stort sett over alt, så det kan være greit å ha litt liggende dersom alt annet skulle svikte. Hvis du derimot skulle ende opp uten både kort og kontanter, går det også an å få tilsendt penger gjennom for eksempel Western Union. Det kan komme til å koste deg en del, men kan likevel fungere som et siste alternativ i en krisesituasjon.
Hvor mye penger du bør beregne til reisen kan du lese mer om under "Kostnader på reisen".