{{ section.name }} Support

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

{{ section.name }} Support
Søk etter destinasjoner, aktiviteter, opplevelsesreiser, reiseforslag, etc...

Vi fant {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} og {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} for '{{ searchTerm }}'

0 Results found

Finner du fortsatt ikke det du leter etter?

Ta kontakt med oss, så får du hjelp av en av våre reisespesialister.

Roadtrip gjennom USA og Canada: våre beste tips

Bixby Creek-broen på California Highway 101, krysser en høy klippe rett ved havet

Alle våre beste tips og triks for et fantastisk roadtripeventyr i Nord-Amerika

En roadtrip er aldri en dårlig idé. Hvis du planlegger et stort eventyr gjennom USA eller Canada, har du mange grunner til å glede deg, men det er også mye å tenke på og mange tips og triks som er greie å vite om før du reiser avgårde. I denne artikkelen går vi gjennom de beste anbefalingene når det kommer til roadtrips i Nord-Amerika, slik at du kan starte reisen godt forberedt.

Lightblue Oldtimer Car By The Side Of The Road In A Desert Landscape In The USA
På veien i USA
USA er det ultimate landet for roadtrips. Kilometervis med tomme veier, ikoniske severdigheter og nasjonalparker i overflod: vi kan garantere deg at du ikke kommer til å kjede deg på tur! På alle roadtrips (ikke bare i USA), så anbefaler vi at du stopper så mye som mulig. Det hjelper ikke bare med å bryte opp lange avstander, men da får du også med deg kule severdigheter langs med veien. Det er alltid noen skjulte skatter som gjemmer seg der du minst venter det!

Sikkerheten først!

Når du reiser til en annen del av verden, kan andre regler gjelde når det gjelder leie av kjøretøy. Vi anbefaler på det sterkeste at du leser vilkårene og betingelsene i leiekontrakten grundig, slik at du vet hva som er tillatt og hvordan du er dekket.

I tillegg kan vi ikke anbefale nok at du har reiseforsikringen klar før avreisedagen. Hvis du ikke har reiseforsikring, husk å ta kontakt med en av våre reisespesialister som kan hjelpe deg. Det er en liten kostnad, men en stor bidragsyter til tryggheten din, spesielt når du kjører tusenvis av kilometer.

Våre aller beste roadtrip-tips, rett fra ekspertene

Når du ber våre reisespesialister om anbefalinger, er det en uendelig kilde av visdom og råd som kommer din vei. I denne artikkelen har vi prøvd å samle de aller beste tipsene og triksene våre, slik at eventyret ditt blir så fantastisk som mulig! Så her kommer de. 

View of desert and rocks taken through a car window

Redwood National Park
Nasjonalparker, monumenter og historiske steder
Hele poenget med en roadtrip er å besøke fete steder underveis, ikke sant? I både USA og Canada betyr dette sannsynligvis at du besøker mange av de kjente nasjonalparkene. Heldig for deg, for her finnes det nemlig en del måter å spare penger på. I USA vil du kunne kjøpe et årskort for å få tilgang til mer enn 59 nasjonalparker. Med et slikt kort kommer du til å spare penger på inngangsavgifter og best av alt: det fungerer også for andre monumenter og historiske steder. Det er best å kjøpe dette passet på forhånd. Vårt beste tips: hold utkikk i reiseforum/-grupper etter et "secondhand" kort, ettersom de er gyldige i et helt år og ikke er bundet til én person. For Canada er det ikke noe alt-i-ett-pass, men du kan kjøpe et Discovery Pass som vil hjelpe deg å spare ganske mye på inngangsavgifter med rabatter og andre fordeler.

Tips 1: Den perfekte kjøreavstanden

Har du noen gang lurt på avstander og hvor mange kilometer du bør planlegge å kjøre på en roadtrip? Den gylne regel er omtrent 180 kilometer per dag totalt. Hvis du planlegger en 17-dagers tur til California, bør bilturen ikke være mer enn 17 x 180 = 3060 km. Dette inkluderer dager uten kjøring i det hele tatt. Stol på oss, regelen fungerer!

Tips 2: Fyll bensin utenfor de store byene

Selv om det fortsatt er en del billigere enn hjemme, er bensinprisene i USA og Canada ikke lenger så billige som de pleide å være. Derfor er det smart å fylle tanken utenfor de store byene. Bensinprisene kan ofte være så mye som en dollar billigere (per gallon, som er 3,75 liter) hvis du unngår storbyer som L.A., San Fransisco, San Diego, Chicago osv. En gjennomsnittlig leiebil kjører ca. 10-12 km/pr. liter, og mindre hvis klimaanlegget er på.

Tips 3: Kostnader for døgnparkering

Prøv å unngå å parkere bilen din over natten i sentrum av større byer. Det vil koste mellom USD 20-50 per natt rundt hoteller i sentrum i byer som San Francisco, L.A., New York og Washington. Finn heller overnatting med parkering inkludert eller overnatt like utenfor byen. Mye billigere, men nært nok til å spise frokosten på Denny's i sentrum.

Tips 4: Spar på kjøre på tvers av landet

Hvis du vil kjøre fra kyst til kyst, anbefaler vi å kjøre fra vest til øst (California til New York City-området). Ikke bare er det et billiger alternativ, men det er også mye gøy å gjøre på veien! Grunnen til prisforskjellen er at enhver leiebil som starter i California er ganske mye billigere enn å starte på østkysten.

Bison herd in Yellowstone National Park
Canada Jasper National Park Road
På roadtrip i Canada
Å kjøre i Canada er ganske likt USA, med vidåpne veier utenfor storbyene. Det er et veldig avslappende land å kjøre gjennom, spesielt om sommeren. Når vinteren kommer, er det litt vanskeligere siden snø og is kan ha stor innvirkning på hvordan leiebilen din håndterer veien. Hvis du ikke er vant til å kjøre under vinterforhold, er det best å reise om sommeren og unngå ubehagelige overraskelser som ødelegger for ferien. Hvis du skal til Montreal Island (når som helst på året), bruk litt tid på å gjøre deg kjent med de av og til litt tilfeldige kjørereglene de har. Du kommer til å le av det, samtidig som du sørger for at du er godt forberedt før du reiser.

Tips 5: Kjør Highway 1 i California

Hvis du skal til California, er det stor sannsynlighet for at du planlegger å kjøre langs med den naturskjønne Highway 1. Ja, veien lever definitivt opp til hypen (så lenge du stopper langs med de mange sjarmerende kystbyene), men sørg for å kjøre fra nord til sør, fra San Francisco til Los Angeles. Hvis du kjører den andre veien (fra sør til nord), kjører du på fjellsiden av veien, og ikke på havsiden. Dette betyr at du går glipp av den naturskjønne utsikten og enkel tilgang til utsiktspunkter. Når du kjører den fra nord til sør, er stort sett alt du vil se og gjøre på høyre side av veien!

Bonustips: Sjekk alltid veiforholdene før du kjører Highway 1 – veistengninger er hyppige på grunn av jordskred etter kraftig regn.

Tips 6: Sesongbasert – Yosemite National Park

Tioga-passet i Yosemite nasjonalpark er normalt stengt fra slutten av oktober til midten av mai på grunn av værforholdene om vinteren. Hvis du trenger å passere Sierra Nevada utenom hovedsesongen, må du enten kjøre sørover via Bakersfield (på siden av Sequoia National Forest) eller nordover via byen Reno for å krysse den imponerende fjellkjeden. Dette vil ta deg litt lengre tid, men utsikten veier opp for det!

Tips 7: Spar myntene til bomstasjonene

Mange amerikanske stater har bomstasjoner. De er ofte raskere enn vanlige motorveier, spesielt rundt større byer, men de vil koste deg noen få dollar. Husk å spare på mynter ettersom noen bomstasjoner ikke aksepterer kredittkort (selv om det blir stadig mindre vanlig). Dersom du ikke betaler på stedet, vil gebyret bli registrert på bilskiltet til leiebilen og det vil bli belastet kredittkortet ditt av leiebilselskapet i etterkant, pluss et ekstra administrasjonsgebyr.

colorado-rocky-mountains-view-cover

Tips 8: Skaff den en GPS (og et godt, gammeldags kart)

En GPS er som ren magi. Uten en kan du forbered deg på å kjøre deg bort. Så mye som det kan være morsomt å av og til ikke vite helt hvor du er, er det ærlig talt morsommere å faktisk komme dit du skal. Du har flere alternativer når det kommer til en GPS.

  • Du kan leie en hos bilutleieren
  • Ta med egen hjemmefra (sørg for at du har installert USA/Canada-kart)
  • Kjøp en på Wallmart/Target ved ankomst
  • Bruk Google Maps på telefonen din (last ned «frakoblede områder» før du drar eller få et lokalt SIM-kort med et USA/Canada-dataabonnement)

Uansett hva du foretrekker, er det utrolig verdifullt å ha en GPS. Den klassiske Rand McNally Road Atlas er imidlertid et utmerket tillegg for å planlegge og få en oversikt over bilturen din.

Ikke en fan av bøker og papir? Den utmerkede appen MAPS.me har svært detaljerte (og gratis!) kart du kan laste ned offline og bruke når du ikke har eller er utenfor dekning. De viser ofte selv de minste turstiene, og det har ikke sviktet oss så langt. Du kan til og med bruke den til å navigere med flere stopp, samt merke favorittsteder og ruter.

Tips 9: Skaff den en kjølebag

For USD 15-20 får du en anstendig kjølebag og kan nyte kalde drikker og snacks på veien. Dette er en vinner! Skaff deg også noen ispakker eller lag din egen; de fleste hoteller har en isbitmaskin. Ta med zip-lock poser og fyll dem opp: enkelt og gratis! Ikke kaldt nok? Pakk kjøleren med litt tørris, som du enkelt kan få på de fleste Costco's, Walmarts og til og med bensinstasjoner og kiosker. Det er en billig og effektiv måte å holde drinker og snacks kjølige hele dagen, selv når bilen din er parkert i den brennende varme solen i Death Valley.

Hvis du leier en campervan eller bobil, kan du være trygg på at denne typen kjøretøy allerede er utstyrt med kjøleskap eller cooler.

Tips 10: Ta med et ekstra bankkort

Når du leier bil, vær oppmerksom på at enkelte nordamerikanske utleiesteder ikke aksepterer debetkort eller kombinerte debet- og kredittkort. For ethvert eventyr i utlandet anbefaler vi et internasjonalt kredittkort, rett og slett fordi det som regel alltid funker og det er greit med et lite safety net dersom alt skulle feile. De fleste kort kommer også med en eller annen type (reise)forsikring, så sørg for å sammenligne vilkårene mellom de ulike alternativene hvis du ikke har et kredittkort ennå.

alaska-winter-lake-usa-cover

Tips 11: Les gjennom leieavtalen

Vi vet, det er drit kjedelig! Men du er godt forberedt ved å lese vilkårene og betingelsene i leieavtalen din grundig før du signerer den. Bilutleiefirmaer kan være ganske aggressive når de prøver å selge ekstra produkter, forsikringer eller oppgraderinger, så pass på å ikke signere for tillegg du ikke har bedt om, da du ikke vil kunne få det refundert etterpå.

Tips 12: Forhåndsbestill deler av overnattingene dine

Dette bringer oss tilbake til det å planlegge deler av ruten for roadtrippen før du drar. Ja, en roadtrip er selve symbolet på frihet, men husk at hvis du vil besøke noen av de fantastiske og utrolige nasjonalparkene, må du kanskje forhåndsbestille overnatting eller campingplasser før du reiser hit.

Innkvartering i populære nasjonalparker som Yosemite, Yellowstone, Grand Canyon, Arches, Zion og Bryce Canyon vil sannsynligvis bli utsolgt opptil 6 måneder fremover i løpet av sommeren. Hvis du er i en campervan eller bobil, husk å forhåndsbestille plass på dine ønskede campingplasser da det kan være store forskjeller i plassering og fasiliteter.

Det er også fint å ha disse angitte stoppene i kjøreruten, med nok fleksibilitet i mellom til å opprettholde frihetsfølelsen og gi rom for spontane eventyr.

Tips 13: Vær oppmerksom på annerledes kjøreregler

De fleste kjørelovene i Nord-Amerika gir mening for oss europeere. Det er derimot noen som skiller seg ut som du bør vite om for ikke å bli kjeftet på av andre sjåfører.

Høyresving på rødt lys: I USA og Canada er det (som regel) tillatt å svinge til høyre, selv når lyset er rødt. Pass opp for annen trafikk, selvfølgelig, da de fortsatt har forkjørsrett hvis lyset deres er grønt. Et bemerkelsesverdig unntak er øya Montreal i Canada. Her betyr rødt lys rødt, uansett hvilken retning du svinger. 

Hvis du velger å ikke svinge til høyre, er det best å holde seg utenfor det ytre høyre kjørefeltet ved trafikklys, for å vike for biler som vil svinge til høyre.

Sjekk alltid lokale kjøreregler ettersom de kan variere fra land til land, og stat til stat.

Vær oppmerksom på skolebusser i USA: Det er bemerkelsesverdig hvor alvorlige trafikklover rundt skolebusser er i statene. Når en skolebuss stopper langs veien for å hente eller sette av passasjerer, skal all trafikk stanse. De fleste amerikanske skolebusser har pop-out-skilt og blinkende røde lys for å gjøre deg oppmerksom på dette, men det mange ikke skjønner er at det også teller for trafikken som kommer andre veien (med mindre det er separate kjørefelt). Straffene er ganske alvorlige, så hvis du er i tvil, sørg for å stoppe bilen din. Bra at disse bussene er knallgule, så det er vanskelig å ikke få med seg!

Sørg for å lese deg opp på trafikklovene og forskriftene i statene du skal gjennom før du starter reisen. Det er kjipt om en bot skal skyte et stort hull i reisebudsjettet...

Å du, ikke glem å unngå å kjøre med bind for øynene i delstaten Alabama! Det får oss til å lure på hvordan den loven noen gang ble til...

Panoramic highway 1 in California, hills on the right with an ocean view on the left

Ble du bitt av roadtripbasillen?

Det kan vi hjelpe deg å kurere! Trykk på knappen nedenfor, så hjelper vi deg.

Ta kontakt

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oops - Siden du prøver å nå er ikke tilgjengelig eller har blitt flyttet. Vi håper du finner det du leter etter her i stedet...