Som student kan det være vanskelig å få økonomien til å gå opp i hverdagen. Vi har derfor satt opp en liste med sparetips for studenter, som kan hjelpe deg med å få stipendet til å vare litt lenger:
1. Reis til utlandet for å studere!
Med unntak av skolepengene du må betale når du skal studere i utlandet, er det meste billigere i utlandet enn her hjemme. Det gjelder som regel både mat, klær, alkohol og husleie. Dessuten får du ekstra reisestøtte fra Lånekassen, som du i realiteten kan velge å bruke på hva du vil. Hvorfor ikke bruke de på å reise når det er spring break? Studerer du i USA kan du for eksempel reise til Mexico, mens det fra Australia kun er en kort flytur til fantastiske Fiji!
2. Skaff deg ISIC og bruk det for hva det er verdt!
Det digitale studentbeviset gir deg tilgang til tusenvis av studentrabatter over hele verden. ISIC er verdens eneste internasjonalt anerkjente studentbevis og kan dermed brukes som studentbevis både i Norge og i utlandet. Det gir deg rabatter på alt fra mat til underholdning og shopping.
3. Planlegg hva du skal spise
Du kan spare mye penger bare ved å unngå impulskjøp i butikken eller i kantina på skolen. Prøv derfor å begrense antall ganger du går i butikken, for eksempel til kun en gang i uka. Sett opp en plan for hva du skal spise den kommende uka og kjøp inn alt på en gang. Sørg også for å smøre med deg matpakke hjemmefra, så du unngår å bruke masse penger på mat i kantina.
4. Invester i en sykkel framfor å kjøpe busskort
Enten du skal studere i utlandet eller i Norge kan du fort spare en del penger dersom du klarer deg uten å kjøpe månedskort. Skaff deg isteden en sykkel! Kjøper du den brukt kan du få en grei sykkel til en billig penge og du kan dessuten selge den igjen når du er ferdig med studiene og skal flytte.
5. Bli kjent med de lokale studentene
Når du studerer i utlandet er det de lokale studentene som er den sanne nøkkelen til en billigere studenthverdag. De kjenner nemlig allerede de gode lokale tipsene og triksene. De kan hjelpe deg med å finne ut av viktige ting som: Hva den lokale versjonen av Finn.no heter. Hvilke barer som har de beste studentprisene. Hvor man finner den beste og billigste studentmaten osv. Sørg derfor for å bli kjent med de lokale studentene og bruk dine nye venner for alt de er verdt!
6. Kjøp pensumbøkene brukt
Har du mange fag kan det fort ende med at utgiftene til pensumbøker gjør et stort innhugg i budsjettet. Undersøk derfor alltid om du har muligheten til å kjøpe pensumbøkene brukt isteden, er du heldig kan det komme til å spare deg tusenvis av kroner. Spør de lokale studentene om de vet om noen gode nettsider for kjøp og salg av brukte bøker og holde øynene åpne for "til salgs"-lapper rundt omkring på campus.
7. Vær sosial
Det høres kanskje litt rart ut at man kan spare penger på å være sosial. "Bruker man ikke bare mer penger når man skal ut med venner?" Nei, for man behøver ikke å dra ut! Inviter folk til vorspiel/ fest hos deg og tjen deg rik på panten eller arranger felles middager sammen med venner og romkamerater. Når dere er flere som lager mat sammen koster det mindre per person, slik at matbudsjettet kan strekkes enda lenger.
8. Spar penger på treningssenteret - Tren ute istedet!
Mange er opptatt av å trene og det er viktig å ta vare på helsa, men det kan fort bli dyrt å være medlem av et treningssenter. Heldigvis behøver man ikke å ha tilgang til et treningssenter for å kunne trene. Har du allerede en sykkel kan det være en god måte å trene på, og har du et par joggesko er også jogging gratis. Det er for tiden også supertrendy med såkalt Bodyweight trening, der man bruker sin egen kroppsvekt som motstand. Super effektivt og helt gratis!